top of page

VÄGEN TILL ARBETE: DEL 1Detta är en informationsserie gjord av Kanviva för att ge verktyg åt arbetssökande mot deras mål - en sysselsättning genom arbete eller studier. Varje vecka kommer en ny del, men tveka inte att kontakta oss om du önskar all information direkt. Nu kör vi! DEL 1: Nyligen eller kommer bli arbetslös? Här kommer en checklista för vad du behöver göra först:

  • Informera Arbetsförmedlingen Det viktigaste du skall göra är att skriva in och anmäla dig som arbetslös vid Arbetsförmedlingen, första dagen du är arbetslös. Om du inte skriver in dig som arbetslös första dagen du är arbetslös, då förlorar du rätt till ekonomiskt stöd de dagar du inte varit inskriven Se därför till att göra det direkt dagen efter!

  • Kontakta din A-kassa eller Alfa-kassan och informera att du blivit arbetslös Ta reda på vad du behöver skicka in till dem för att få ersättning och skicka dess så fort som möjligt. Flertalet A-kassor har nämligen en viss handläggningstid vilket kan ibland dra ut på tiden.

  • Månadsrapport till Arbetsförmedlingen Varje månad ska du som arbetssökande rapportera dina framsteg mot ett nytt arbete vid Arbetsförmedlingens webbsida, under ”Mina sidor”. Detta SKA du göra mellan 1-14:e varje månad. Ifall du missar detta, kan de innebära att du förlorar ditt ekonomiska stöd. Aktivera en påminnelse i din telefon eller annat sätt så att du inte missar detta, exempelvis skriv upp detta i din kalender. Arbetsförmedlingen har också flera olika "uppgifter" som de vill att du genomför varje månad. Var noga med att följa dessa, om du inte gör det kan även detta göra att du förlorar ekonomiskt stöd. Exempelvis kan det vara att du ska söka X-antal jobb per månad.

  • Månadsrapportering till Försäkringskassan Du ska också varje månad rapportera din närvaro till Försäkringskassan och eventuell närvaro om du är med i ett program kopplat till Arbetsförmedlingen, en av dessa är Stöd och Matchning, STOM. När du du rapporterar din närvaro SKA du göra detta innan den 6:e varje månad, för att få utbetalning av din ersättning samma månad. Om den genomförs senare så får du vänta till nästa månad för ersättning.

  • Månadsrapportera till A-kassa Varje A-kassa har egna sidor för att rapportera och begära ersättning, vänligen kontakta din A-kassa för mer information.


Comments


bottom of page