top of page

VÄGEN TILL ARBETE: PERSONLIGT BREV


Första intrycket är viktigt, Det är bra om du börjar med en slagkraftig och kort inledning, såsom varför söker du arbetet, varför du vill arbeta inom yrket och varför just du passar för detta. Referera till dina arbetskompetenser och erfarenheter samt skriv med en känsla av att du verkligen vill detta.

Ett personligt brev eller säljbrev? Skillnaden är faktiskt inte så stor mellan dessa två, målet är att företaget skall anställa dig för din kompetens och erfarenhet att utföra olika uppgifter. Så ha detta i åtanke, men försök även hålla det mer personligt än ett säljbrev.

Skicka riktade personliga brev, Det är mer effektivt att skriva riktade personliga brev till ett fåtal företag än att skicka ut ett massutskick med en standard. Du ökar dina chanser och går inte miste om massor av tjänster att söka, utan kan skicka till dessa allt eftersom, med högre kvalitet och större chans att få ett arbete.

Svartvitt eller färg, Färg börjar bli vanligare i personliga brev och CVn men ännu är det inte allt för vanligt. Utnyttja detta så att du sticker ut från de svartvita då du kan vinna en fördel med det.

Undersök företaget du tänker ansöka till, Bra efterforskning och insikt i företaget underlättar när du ska söka en tjänst hos företaget. Det blir lättare att svara på några frågor som du bör lyfta, såsom varför du vill arbeta hos företaget.

Lyft dina kunskaper och erfarenheter, Läs noga igenom annonsen och lyft ditt kunnande mot de frågor som ställs i annonsen. Svara på dem med egna ord men använd inte samma ord, meningar och beskrivningar som används i annonsen. Det är värdefullt att lyfta olika situationer där du lyckats i tidigare tjänster som visar att du tar initiativ, är kreativ och visar problemlösningsförmåga.

Ha med en sektion om dig själv, Det kan vara värt att lyfta vem du är som person och vad du gör på din fritid. Håll det kort, några rader, men att berätta lite om sig själv är en del av ett personligt brev.

Hälsning och kontakt, Lyft i den sista delen av det personliga brevet att du önskar att ha kontakt med företaget och skriv med en hälsning och ditt namn. Var noga med att skriva ut hela hälsningen, inte MVH eller andra förkortningar.

Glöm inte! Kontaktuppgifter, telefonnummer, e-post, ditt namn och eventuella sociala medier du använder, som exempelvis Linkedin.

Försök ha liknande design på personliga brevet och CV, Om du använder dig av båda så bör de dela utseende, annars känns det som de inte hör ihop. Försök skapa en grund som du använder till båda.

コメント


bottom of page