top of page

VÄGEN TILL ARBETE: VART FINNS JOBBEN?


DEL 3: Som arbetssökande kan sökandet efter ett arbete ibland kännas som en djungel. Därför kommer här några tips på vart du kan hitta ditt nästa jobb!


Annonserade jobb - är arbeten som du finner på olika hemsidor likt arbetsförmedlingen, indeed.com samt många fler. De tjänster som finns på dessa liknande hemsidor är utannonserade av företag som söker personal. Annonserade tjänster har högst konkurrens, ofta med flertalet hundra ansökande. Bara en bråkdel av alla jobb annonseras på dessa sidor och chansen är större att man får ett arbete genom att söka via andra kanaler.

Sociala medier och hemsidor - företag annonserar alltmer sina tjänster via sociala plattformar eller via sina egna hemsidor. Företaget når då personer som är intresserade av dem och att de kan undvika att bli överrösta av ansökningar, vilket kan hända ett företag som annonserar ut sina lediga tjänster så annonssidor. Så se över intressanta företag så att du inte missar din chans!

Dolda jobb - är arbeten som inte har annonserats av olika orsaker. Man kan söka dessa via spontanansökningar, ta kontakt med företag och fråga om de söker personal med din kompetens eller genom sina kontakter och nätverk. Större delen av de som får ett nytt arbete sker via denna kategori. Det beror till stor del på att om du hittar en tjänst som inte är annonserad så är det mindre konkurrens. Att lägga mer tid på de ”dolda jobben” ger större chans att din ansökan leder till ett arbete, så vi rekommenderar att du lägger största delen av ditt arbetssökande inom denna kategori.

Kontakter - är en genväg till arbete. Det kan vara genom tidigare arbetskontakter, kollegor, vänner, bekanta och kontakter du bygger upp med företag du är intresserad utav. Kontakter som kan rekommendera dig till en arbetsgivare är den bästa reklamkampanjen du kan ha när du söker arbete. Var därför noga med att informera ditt nätverk och dina kontakter om att du är arbetslös, så att du inte går miste om möjligheterna.

Ännu ett tips är att gå med i en förening eller studiecirkel. Där kan du träffa personer med liknande intressen och skapa ett bredare kontaktnät. Med tiden får du ett större nätverk som kan bidrar till bättre chanser i framtiden.

bottom of page